Zet je schoen met Sinterklaas!

26 november 2023

Sinterklaas is weer in het land, wat betekent dat we opnieuw onze schoen mogen zetten! Een opwindend moment waar alle kinderen elk jaar reikhalzend naar uitkijken. Maar waarom zetten we eigenlijk onze schoen precies bij Sinterklaas? Waar komt dit gebruik vandaan? Wanneer is het juiste moment om je schoen klaar te zetten? En wat zijn nu echt toffe geschenkjes voor in de schoen? Wij geven antwoord op al deze vragen. Lees dus snel verder en ontdek alles over het 'schoen zetten' tijdens Sinterklaas!

Waarom zetten we onze schoen met Sinterklaas?
Wanneer zetten we onze schoen met Sinterklaas?
Tips: wat stop je in de schoen voor Sinterklaas?
De meest plezierige geschenkjes die in je schoen passen
Geef of vraag een Alles-in-1-Keuze cadeaubon

Waarom zetten we onze schoen met Sinterklaas?

Het vieren van het Sinterklaasfeest is een eeuwenoude traditie die al honderden jaren bestaat. De praktijk van het 'schoen zetten' voor Sinterklaas heeft zijn oorsprong in de 15e eeuw. Oorspronkelijk vond dit plaats op 5 december, de avond van Sinterklaas, en was het bedoeld om de behoeftigen te ondersteunen. Kinderen mochten hun schoen in de kerk zetten, waarna de welgestelden deze vulden. De geschenken werden dan op de daaropvolgende dag, ter ere van de sterfdag van Sint Nicolaas, verdeeld. Het was pas vanaf de 16e eeuw dat mensen begonnen met het thuis vullen van de schoenen van hun kinderen met snoep en speelgoed, wat de oorsprong vormde van de traditie van het schoen zetten met Sinterklaas!

Wanneer zetten we onze schoen met Sinterklaas?

Het is enkel toegestaan om je schoen te zetten wanneer Sinterklaas in het land is, want op dat moment heeft de Goedheiligman de gelegenheid om deze te vullen met lekkernijen. Vanzelfsprekend worden de schoenen na pakjesavond weer opgeborgen. Iedereen is vrij om te bepalen hoe vaak kinderen hun schoen mogen zetten tijdens Sinterklaas. Wellicht is het principe van 'minder is meer' hier van toepassing, wat het ritueel van het 'schoen zetten' net wat spannender maakt voor de kinderen.

Tips: wat stop je in de schoen voor Sinterklaas?

Om Sinterklaas en zijn pieten te laten genieten van verschillende lekkernijen en geschenken, is het in eerste instantie van belang om hen te verheugen met iets moois! Wat leg je nu eigenlijk in je schoen voor Sinterklaas? Het is eenvoudig: de Goedheiligman en zijn pieten worden vaak al blij verrast met een prachtig zelfgemaakte tekening of een knutselwerkje. Ze waarderen het (vooral het paard van Sinterklaas) ook als er naast de schoen wat lekker is neergezet, zoals een wortel of een appel. 

De meest plezierige geschenkjes die in je schoen passen

Omdat kinderschoenen over het algemeen niet heel groot zijn, vult Sinterklaas ze meestal met kleine cadeautjes en soms ook nog met iets lekkers. Dit kan een kleine teddybeer, spelletje of andere hebbedingetjes zijn. Ook een handje vol pepernoten, een Sinterklaaspop of een chocoladeletter zijn vaak terug te vinden in de schoen. Daarnaast doet Sinterklaas de kinderen af en toe ook een plezier met een cadeaubon, zoals de Efteling Giftcard of de H&M Giftcard. Doordat de cadeaubonnen klein zijn, passen ze makkelijk in elke schoen!

Geef of vraag een Alles-in-1-Keuze Cadeaukaart

Buiten een presentje voor de kleintjes heeft Sinterklaas ook genoeg cadeaubon ideeën voor volwassenen. Met het ruime assortiment op cadeaubon.be heeft de Sint genoeg keuze en lukt het hem altijd om mensen een plezier te doen met een veelzijdige cadeaubon. De meest favoriete bon van Sinterklaas is de Alles-in-1 Keuze Cadeaubon, die hij dan ook vaak in de schoen stopt. Met deze cadeaubon kan de ontvanger op cadeaubon.be zelf uitkiezen bij welke winkel of webshop hij of zij hem besteedt. De Alles-in-1 Keuze Cadeaubon is hiermee altijd een gewaardeerd cadeau!

Waarom cadeaubon.nl?

Bij cadeaubon.nl bieden wij voor iedereen en voor elke gelegenheid de leukste cadeaubonnen. In onze webshop kan je particulier of zakelijk een cadeaubon bestellen. Je bepaalt zelf het gewenste bedrag op de cadeaukaart. Daarnaast kan je kiezen uit een fysieke cadeaukaart of een digitale cadeaukaart. Bestel je een fysieke cadeaukaart? Maak dan gebruik van onze personalisatiemogelijkheden en kies een feestelijke verpakking en/of voeg een persoonlijke boodschap toe. Als je op een werkdag vóór 17.00 uur bestelt, wordt jouw cadeaukaart nog dezelfde dag verzonden. Liever je cadeaukaart direct ontvangen? Kies dan voor de digitale variant en ontvang deze onmiddellijk per e-mail.