Wat en wanneer is Black Friday?

13 oktober 2023

Elk jaar kan je profiteren van de beste koopjes tijdens Black Friday. Ontdek hier details over Black Friday in België: wat het juist inhoudt en wanneer je dit jaar paraat moet staan, tot welke winkels je zeker niet mag overslaan. 

Wat is Black Friday eigenlijk?
Wanneer is Black Friday in België (2023)?
Hoelang duurt Black Friday?
Verschil Black Friday en Cyber Monday
Hoeveel korting kan je scoren met Black Friday-deals?
Welke winkels doen mee aan Black Friday?
Winkeltips voor de beste Black Friday-deals
Tip: winkelen met een cadeaubon

Wat is Black Friday eigenlijk?

Wellicht vraag je je af wat Black Friday nu eigenlijk betekent en waar het vandaan komt. Black Friday is een jaarlijks fenomeen dat is overgewaaid uit de VS, waarbij winkeliers enorme kortingen en speciale deals aanbieden op de dag na Thanksgiving. Black Friday valt altijd op de vierde vrijdag van november. Deze dag heeft de naam 'Black Friday' gekregen omdat handelszaken op die dag veel winst maken en dus in de 'zwarte cijfers' terechtkomen.

Black Friday luidt het begin in van de feestdagen en trekt elk jaar miljoenen shoppers aan, zowel online als in fysieke winkels. Massa's mensen gaan op zoek naar de beste deals en kerstcadeaus tegen de scherpste prijzen.

Wanneer is Black Friday in België? [2023]

Black Friday vindt elk jaar plaats op de vierde vrijdag van november, de dag na Thanksgiving. Dit jaar valt Black Friday dus op 24 november 2023. Je leest het goed, dat is deze vrijdag al! Zorg dus dat je erbij bent en geen geweldige deals mist!

Wil je weten hoe laat Black Friday begint, zodat je vooraan staat in de rij? Hou dan de openingsuren en aanbiedingen van specifieke winkels of webshops in de gaten. Veel winkels kondigen hun Black Friday-plannen ruim van tevoren aan, zodat je vooraf kunt plannen om de beste deals te scoren.

Hoelang duurt Black Friday?

Traditioneel is Black Friday een eendaags winkelgebeuren. Officieel eindigt Black Friday dus op dezelfde dag waarop het begint. Nu denk je waarschijnlijk: dat is jammer! Niet getreurd: ook in de dagen na Black Friday bieden winkels vaak nog meer aanbiedingen en kortingen, vooral op zaterdag en zondag. En zelfs na het weekend gaat het feest van stuntprijzen gewoon door op de zogenaamde ‘Cyber Monday’.

Verschil Black Friday en Cyber Monday

Net als Black Friday is Cyber Monday een dag waarop je kan genieten van mooie kortingen. Terwijl Black Friday zich richt op zowel fysieke als online winkels, is Cyber Monday vooral bedoeld voor online handelaars. Shop je dus liever vanuit huis en wil je de drukte in de winkels tijdens Black Friday vermijden? Dan is Cyber Monday de dag voor jou.

Hoeveel korting kan je scoren met Black Friday-deals?

Hoeveel korting je krijgt tijdens Black Friday hangt af van de specifieke winkel en het type product. Verwacht over het algemeen aanzienlijke kortingen, variërend van 10% tot soms wel 90%. Wil je echt een goede deal? Zorg er dan voor dat je goed onderzoek doet en prijzen met elkaar vergelijkt. Vergeet ook niet om vóór Black Friday de prijzen in de gaten te houden. Sommige winkels verhogen mogelijk de prijzen voordat ze korting geven, waardoor de daadwerkelijke besparing minder indrukwekkend is dan het lijkt.

Welke winkels doen mee aan Black Friday?

Black Friday is uitgegroeid tot een van de grootste winkelgebeurtenissen van het jaar, waarbij consumenten massaal op zoek gaan naar koopjes. Bijna elke winkel, zowel fysiek als online, doet zijn uiterste best om klanten aan te trekken met verleidelijke prijsverlagingen. Of je nu op zoek bent naar elektronica, kleding, meubels, of gewoon de dagelijkse boodschappen, de kans is groot dat je tijdens Black Friday aantrekkelijke deals vindt bij al jouw favoriete winkels.

Winkeltips voor de beste Black Friday-deals

Staat er tegen het einde van het jaar een grote aankoop op je te wachten, zoals een nieuwe laptop of wasmachine? Dan is het zeker de moeite waard om even geduld te hebben. Black Friday staat namelijk bekend om geweldige kortingen op elektronica, zoals laptops, wasmachines, smartphones, televisies, en nog veel meer. We raden je aan om aanstaande vrijdag tijdens Black Friday zeker een kijkje te nemen bij onderstaande winkels en webshops:

  • Black Friday bij Zalando
  • Black Friday bij Coolblue
  • Black Friday bij bol.com

Tip: winkelen met een cadeaubon

Hoe fijn is het als je tijdens het winkelen niet je eigen portemonnee moet bovenhalen. Als Black Friday voor de deur staat, is een cadeaubon dan ook extra leuk om zelf te krijgen en om te geven aan iemand waar je gek op bent. Bijvoorbeeld als cadeau voor een verjaardag. Met een cadeaubon kan jijzelf of de ontvanger de beste deals scoren met het tegoed op de cadeaukaart. Onze tip: vraag of geef een Alles-in-1 Keuze Cadeaubon voor de meest volledige keuze aan winkels.