Alles over Halloween! Wat is het en wanneer wordt het gevierd?

10 oktober 2023

Velen onder ons weten ondertussen dat Halloween ergens in oktober valt en dat versierde pompoenen onlosmakelijk verbonden zijn met deze griezelige feestdag. Maar wat houdt Halloween nu precies in? Waar komt het vandaan en wat is de betekenis achter die pompoenen die overal verschijnen?

Laten we beginnen met het belangrijkste: wanneer is Halloween? Halloween wordt elk jaar gevierd op 31 oktober. Waarom? Omdat deze dag verbonden is met een belangrijke heilige dag, namelijk Allerheiligen. "Hallow" is oud Engels en betekent "heilig". Halloween is voortgekomen uit een Keltisch feest genaamd Samhain. De Kelten in Ierland en Groot-Brittannië vierden dit feest om het einde van de oogst en de jacht te vieren en het nieuwe jaar in te luiden. De Keltische tradities werden voortgezet tijdens het vieren van Halloween, zoals het dragen van vermommingen om jezelf te verbergen voor eventuele zielen die door je huis zouden dwalen. En zo kwamen ook de welbekende pompoenen in het verhaal. Pompoenen met angstaanjagende gezichten waren bedoeld om geesten af te schrikken. Zo werd de pompoen het symbool van het Halloween-feest zoals wij het nu kennen.

Nu we het mysterie rondom deze feestdag hebben opgehelderd, is het voor de liefhebbers van griezelen en mensen met kinderen zeker leuk om stil te staan bij deze dag en er iets bijzonders van te maken. Hier zijn een paar cadeautips die goed van pas zullen komen bij het organiseren van een Halloweenfeestje!

Wat is Halloween en wanneer is het?

Halloween is een internationale feestdag. Hoewel deze dag bekendstaat om zijn griezelfestijnen, heeft Halloween voor anderen een diepere betekenis. Het vindt elk jaar plaats op 31 oktober. Ook in Nederland wordt het op deze dag gevierd.

Waar komt Halloween vandaan en hoe is het ontstaan?

Om bij het begin te beginnen: Halloween komt voort uit een Keltisch feest dat Samhain heette. De Kelten in Ierland en Groot-Brittannië vierden dit feest in de 16e eeuw al om het einde van de oogst en de jacht te vieren en het nieuwe jaar in te luiden. Daarnaast markeerde Halloween het einde van de zomer en de start van het donkere en koude najaar.

Tijdens het vieren van Halloween, werden vermommingen gedragen om jezelf te verbergen voor eventuele zielen die door je huis zouden dwalen. Ook kwamen destijds al de welbekende pompoenen om de hoek kijken. Pompoenen met enge gezichten waren namelijk bedoeld om geesten te verjagen. Zo bleef de pompoen dus symbool voor het Halloween feest zoals wij het nu kennen.

Wat betekent Halloween eigenlijk

Deze feestdag wordt Halloween genoemd, omdat het een verbastering is voor All Hallows' Even, de avond voor Allerheiligen. Allerheiligen is een belangrijke heilige dag. ‘Hallow’ is een oud-Engels woord en betekent ‘heilig’. 

Waar wordt Halloween gevierd?

Traditioneel wordt Halloween vooral gevierd in Ierland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada. Inmiddels is het feest ook steeds populairder in andere delen van de wereld, met name in Europa, Latijns-Amerika, Australië en Oost-Azië. 

Hoe vieren we Halloween?

Hoe Halloween gevierd wordt en welke betekenis er écht aan Halloween gegeven wordt, dat verschilt per land. In het ene land is het een minder bekend (kinder)feest, terwijl het in een ander land uitgebreid wordt gevierd door jong en oud. En waar het op de ene plek een diepere, heilige betekenis heeft, wordt daar in een ander land niet of nauwelijks bij stil gestaan.

Wil je het echt serieus vieren, dan moet je zijn waar het ooit is begonnen: Ierland.
Halloween wordt hier ook wel het feest van de doden genoemd en wordt  uitgebreid en zelfs meerdere dagen gevierd, door zowel jong als oud. Huizen worden versierd, er zijn Halloween festivals en je wordt compleet ondergedompeld in oude Ierse gebruiken.  

Ook voor de Mexicanen staat Halloween voor de Dag van De Doden. Hier heet het Dia de Los Muertos,  een  feest- en herdenkingsdag dat meerdere dagen duurt. In Mexico geloven ze namelijk dat overleden dierbaren elk jaar weer op hetzelfde tijdstip bij hen langskomen. Ze voelen zich op deze dagen weer even met hen herenigd. De terugkeer van de doden wordt groots gevierd door families.

In films en series heb je vast wel eens gezien dat Halloween in Noord-Amerika veel groter wordt aangepakt. Tijdens Halloween worden hele wijken in de Verenigde Staten omgetoverd tot enge spookstraten. Ook staat Halloween daar bekend om ‘Trick or treat’. Op de avond van 31 oktober gaan veel kinderen en hun ouders, verkleed in bizarre kostuums, langs de deuren om snoep te innen. Vergelijkbaar met ons 11 november, maar dan zonder liedjes én met een spookachtig randje.

Hoewel Halloween door de jaren heen ook in Nederland steeds bekender en populairder wordt, is het nu nog vooral een griezelige feestdag voor jongeren en kinderen. Veel jongeren organiseren zelf een feestje of gaan verkleed naar één van de Halloween feestjes die door bars en clubs worden georganiseerd.  Daarnaast zijn er ook ouders die feestjes organiseren voor hun kleine kinderen. 

Wat te doen met Halloween?

Sta jij ook te popelen om je Halloween kostuum uit de kast te trekken eind oktober? Of wil je op een andere manier betekenis geven aan deze bijzondere dag? Wij helpen je graag op weg met een paar tips voor tijdens Halloween:

 • Organiseer een kinderfeestje compleet in Halloween thema
  Bak bijvoorbeeld spookkoekjes, laat de kids verkleden, koop cadeautjes en speel leuke spelletjes. 
 • Vier een feestje thuis met vrienden en vriendinnen
  Compleet met griezelige cocktails, een spooky playlist en een kostuumwedstrijd.
 • Ga naar één van de vele feestjes in de stad
  Tijdens Halloween worden ook door veel bars feestjes georganiseerd. Een legitieme reden om die bizarre outfit eindelijk eens aan te kunnen trekken toch?
 • Ga op spooktocht
  Voor de echte griezel fans: ga op een griezelige speurtocht door bijvoorbeeld het bos. Je kunt er natuurlijk zelf een organiseren, of woon een georganiseerde tocht bij!

Worden er met Halloween cadeaus gegeven?

Veel mensen grijpen iedere feestdag aan om elkaar een leuk cadeautje te geven en dat geldt ook steeds meer voor Halloween. Geef ze eens ongelijk: cadeaus geven en ontvangen is natuurlijk hartstikke leuk, het hele jaar door. Bekijk onze tips voor leuke en handige Halloween cadeaus.